Koffieklets met vriend(in) versus coachingsgesprek

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een coachingsgesprek?
Kan je niet gewoon ene gaan drinken met een vriend(in) om dan eens goed te klagen en zagen over jouw situatie of probleem?

Dat klagen en zagen bij een vriend(in) kan zeker deugd doen… voor even. Als je heel eerlijk bent… komt er na dat avondje uit dan écht verandering? Of doe je de dag erna verder zoals je gewend bent?

Laten we de verschillen tussen de koffieklets en een coachingsgesprek even op een rijtje zetten: 

dicht bij jou vs buitenstaander:
Je vriend(in) heeft al een zeker beeld over jou en gaat van daaruit het gesprek aan. Een coach is open-minded en nieuwsgierig naar wie jij bent als persoon.

discretie gegarandeerd?
Een coach garandeert je privacy en discretie. In deze veilige omgeving ontstaat openheid waardoor je alles kan uitspreken wat je wil.
Kan een vriend(in) discreet met jouw situatie of probleem omgaan? Kan je met een veilig gevoel alles uitspreken?

oordeel vs oordeelloos:
Ongetwijfeld heeft jouw vriend(in) het beste met je voor. En toch kan hij/zij het niet laten om te oordelen over jouw situatie.
Een coach is opgeleid om oordeelloos naar jouw situatie te kijken.
Jij weet en voelt op dat moment dat je er echt mag zijn, met je twijfels, angsten, …

meegaan in je verhaal vs vanop afstand kijken naar je verhaal:
Je herkent het vast. Je begint je verhaal en je vriend(in) gaat er helemaal mee in op en bevestigt alles. Of erger nog: begint zijn/haar eigen verhaal af te steken waardoor je niet meer de mogelijkheid hebt om je verhaal te doen. Juist nu je zo’n nood voelde om even te ventileren. 
Een coach stelt vragen waardoor je je verhaal vanop een afstand kan bekijken en je nieuwe inzichten krijgt. Hij/zij geeft je ook de ruimte. Het is jouw moment!

bevestigen vs confronteren:
Een vriend(in) bevestigt meestal je verhaal of situatie. Hij/zij wil je geen pijn doen of de vriendschap niet in gevaar brengen.
Een goede coach confronteert je met datgene wat hij/zij ziet of ervaart bij jou.
Hierdoor leer je jezelf beter kennen. Je komt zaken te weten die je eerder nog niet zag. Dit zorgt ervoor dat je met mildheid naar jezelf kijkt en je jezelf beter begrijpt. 

eigen mening geven vs luisteren:
Een vriend(in) staat al snel klaar met zijn/haar mening en ongevraagd advies.  Ook hier weer goed bedoeld natuurlijk. Hij/zij wil niet liever dat jij je goed voelt en een oplossing vindt.
Een coach luistert en stelt vragen waardoor jij zelf tot antwoorden komt. Antwoorden die bij jou passen en écht van jou zijn. En zelfgevonden antwoorden blijven pas écht plakken. 

eigen angsten projecteren vs weten wat van jou is:
Dit sluit aan bij het voorgaande. Stel dat je uitspreekt dat je een goedbetaalde job wil opzeggen om een bedrijf te starten. Je herkent dan vast de reacties: “Zou je dat wel doen?, “Allé, je hebt zo’n mooie job, zekerheid, …”
Bedenk dan dat al die meningen enkel de angsten zijn van anderen. Zij zouden dat avontuur niet aandurven. Jij bent jij.  Als jij het volle vertrouwen hebt om ervoor te gaan waarom dan niet? En dat is wat telt!
Als een coach voelt dat je vertrouwen hebt in datgene wat je wil ondernemen, zal hij/zij dat respecteren. 

Kortom, coaching brengt inzichten. Je leert jezelf beter kennen waardoor je stappen zet naar verandering en groei.

Hoe mooi is dat….